logo
Здружение на граѓани "Новус"
Невладина Организација

Новости


Водени од потребата за зголемување на ефективноста на инцијативите на граѓанското општество во борбата против нетранспарентноста, невработеноста...

НОВУС организираше тркалезна маса за примената на алтернативните мерки во основен суд Струмица...

Здружениет НОВУС стана дел од мрежата „Youthocracy“ чија основна цел е да креира и сподели најдобри практики и методи за вклучување...

На 22 јуни, среда, со почеток во 21 часот во амфитеатарот во Струмица ќе се одржи хуманитарен концерт насловен „Музика за Исидора“. ...

Здружението НОВУС преку свои претставници зеде учество на фокус групите за потребите на анализа на граѓанското учество во процесот на донесување...

Главните придобивки од воведување на алтернативи на казната затвор, преку конципирање на систем на...

Здружението „НОВУС“ и еколошкото друштво „Планетум“ во рамките на проектот „Граѓанинот на прво место“...

Во светот денеска се одбележува Денот на слободата на медиумите за која се оценува дека е на најниско ниво во последните 12 години....

Денеска продолжуваат протестите во Струмица за оставка на претседателот Ѓорге Иванов, против режимот на Груевски...

Во случај да ве повикаат на информативен разговор во полиција поради учество во протестите, може да се јавите во Хелсиншкиот комитет за човекови права на РМ на ...

Во организација на платформата „Граѓанска демократија“ денес во Струмица се организираше мирен протест преку кој граѓаните го искажаа незадоволството од...
Здружението „НОВУС“ ќе започне со реализација на проектот „Анализа на состојбата на имплементацијата на системот на алтернативни мерки во Основен суд Струмица“....


Македонската академија на науките и уметностите МАНУ направи портал на кој граѓаните ќе можат во реално време да го следат и да се информираат за јавниот долг во Македонија. ...


Секоја жена заслужува барем еден цвет, убав збор и многу внимание, но жената за 8ми Март заслужува повеќе од тоа. ...


Здружението НОВУС преку свои претставници учествуваше на обуката за јакнење на капацитетите на организацијата и членовите...


Во Понеделникот беа доставени во просториите на КПУ Струмица и официјално предадени на директорката на установата Тања Достинова Запрова ...


Фејсбук ја отстрани страната Pegida Macedoniа заради ширење говор на омраза. Овој потег следи откако голем број корисници на социјалната мрежа...


Повеќе од 70 граѓански организации, платформи и иницијативи денеска на прес конференција ја презентираа содржината на заедничкото писмо упатено до ...


Здружението НОВУС ја поздравува одлуката донесена на седницата на Советот на општина Струмица на 29 декември за отварање на Центар за невладини организации...


Во рамките на проектот „Запознај ја европската унија – размислувај европски“ кој што е поддржан од општина Струмица, здружението „НОВУС“ одржа работилница насловена „Запознавање со Еразмус+ програмата“....

Здружение НОВУС објавува ЈАВЕН ПОВИК за учество на работилницата „Запознавање со Еразмус+ програмата“ во рамките на проектот „Запознај ја Европската унија – делува европски“...

По повод меѓународниот ден на човековите права, здружението „НОВУС“ креираше онлајн кампања за запознавање на граѓаните со нивните основни човекови права...

Во рамките на проектот „Запознај ја европската унија – делувај европски“ којшто е поддржан од општина Струмица, здружението НОВУС организираше јавна дебата во соработка со дебатниот клуб при Младински совет на тема „ЕУ е дел од решението, но и од проблемот во Македонија“...

Здружението „НОВУС“ во рамките на проектот „Запознај ја европската унија – делувај европски“ којшто е финансиран од општина Струмица, ќе организира јавна дебата во соработка со дебатниот клуб при Младински совет – Струмица ...

Здружението НОВУС упатува повик до сите млади и амбициозни луѓе да се приклучат во работата на здружението и преку свои идеи и акции да придонесат зa развој на општеството....

“Заслужуваме подобро!” е граѓанска акција во која ние, граѓаните, зборуваме за нашите секојдневни проблеми и за нашата итна потреба од подобар живот....

Здружението „НОВУС“ во рамките на проектот „Запознај ја европската унија – делувај Европски“, спроведува анкета, се со цел да се испита мислењето на граѓаните...

Здружение НОВУС објавува ЈАВЕН ПОВИК за пишување на текст/есеј во рамките на проектот „Запознај ја Европската унија – делувај европски“ кој што е целосно поддржан од страна на општина Струмица....

Претседателот на здружение НОВУС, М-р Ѓорги Тасев, зборуваше за избирачките права и изборните модели на ТВ Канал Вис....

Здружение НОВУС преку својот член Марија Витанова, зеде активно учество на обуката за проектен менаџмент организирана од „Дивац омладинског фонда“ ....

Здружението „НОВУС“ денеска организираше работилница на тема „Запознавање на Европската унија и работата и структурата на институциите на ЕУ“ во рамките на проектот „Запознај ја Европската унија – делувај европски“...

Во отсуство на објавен План за спроведување на Итните реформски приоритети на Европската комисија, Мрежа 23 предлага мерки кои ги смета за клучни за нивното исполнување ...

Здружение НОВУС објавува ЈАВЕН ПОВИК за учество на работилницата „Запознавање на Европската унија и работата на институциите на ЕУ“ ...

Здружението „НОВУС“ започна со реализација на проектот „Запознај ја европската унија – делувај Европски“, кој што е целосно поддржан и финансиран од општина Струмица, во рамките на G1 програмата за 2015 година...

Платформата на граѓански организации за борба против корупцијата и Мрежата 23 упатува повик до сите вклучени страни во процесот на донесување одлуки за прашањата утврдени во Договорот на политичките партии и неговиот ...

Здружението НОВУС врз основа на потпишаниот меморандум за соработка со Институтот за комуникациски студии (ИКС) од Скопје овозможува членовите да добијат стипендии за магистерски студии, ...

Здружението „НОВУС“ како активен општествен чинител смета дека со воведувањето на една изборна единица и отворени листи ќе се подигне демократскиот капацитет на државата, а воедно ќе се искоренат сите можни автократски тенденции...

Во рамките на проектот „Отчетна, партиципативна и транспарентна општина по мерка на граѓаните“, здружението „НОВУС“ даде свои препораки кои се однесуваат на зголемување на транспарентноста и отчетноста на општина ...

Здружението НОВУС потпиша меморандум за соработка со Институтот за комуникациски студии. ...

„Мрежа 23“ ги објави препораките во врска со тоа што треба да се направи во судството и слободата на говорот, теми за кои Македонија треба да преговара со Европската унија во поглавјето 23 ...

Резиме од Завршната конференција на Мрежа 23, одржана на: 9 јули 2015 година во Скопје ...

Здружението „НОВУС“ како дел од Мрежа 23 во рамките на завршната конференција што се одржа во Холидеј Ин во Скопје ...

Истражувањето што го спроведуваше здружението „НОВУС“ покажа дека општина Струмица е отчетна и транспарентна општина. ...

Здружението „НОВУС“во рамките на проектот „Мрежа од организации за ефикасно активно учество“, кој се спроведува од Фондацијата Метаморфозис ...

На 25 Јуни, 2015 год. со почеток од 17:30ч во големата сала на дом на АРМ, Здружението „НОВУС“ во рамките на проектот „Мрежа од организации за ефикасно активно учество“...

Денес здружението „НОВУС“во рамките на проектот „Мрежа од организации за ефикасно активно учество“, кој се спроведува од Фондацијата Метаморфозис во партнерство...

Денес здружението „НОВУС“во рамките на проектот „Мрежа од организации за ефикасно активно учество“, кој се спроведува од Фондацијата Метаморфозис во партнерство...

На 3 Јуни, 2015 год. со почеток од 16:30ч во дом на АРМ во салата за советници, Здружението „НОВУС“ во рамките на проектот „Мрежа од организации за ефикасно активно учество“, ....

Здружението „НОВУС “ како организација која што делува на локално, регионално и национално ниво, го имплементира проектот „Општина Струмица ....

„Пред три дена, односно на 12 мај се одржа неформален состанок помеѓу 15 граѓански организации од струмичкиот регион на кој се иницираше потреба од формирање на Иницијативен одбор и ....

Здружението „НОВУС“ како организација која што делува на локално, регионално и национално ниво, го имплементира проектот „Општина Струмица – отчетна, партиципативна и транспарентна општина по мерка на граѓаните“ ....

Здружението „НОВУС“, како грантист на Метаморфозис, зеде активно учество и на обуките за Инструментот за претпристапна помош - ИПА II ....

Денес здружението „НОВУС“ ја реализираше завршната конференција на која беа презентирани наодите од истражувањето од проектот „Независност и објективност на правосудството во општина Струмица – втемелени постулати или предизвик за реформи“ ....

Здружението НОВУС во рамките на проектот „Независноста и објективноста на правосудсвото во општина Струмица согласно Поглавје 23 - втемелени постулати или предизвик за реформи“ ......

Како дел од грантовата шема на Мрежа 23 во периодот од 19 до 22 март, здружението „НОВУС“ учествуваше на работилницата за стратешко планирање на Мрежа 23/Network 23 која се одржа во Струга во хотел „Дрим“.....

Како дел од грантовата шема на Мрежа 23 во периодот од 19 до 22 март, здружението „НОВУС“ учествуваше на работилницата за стратешко планирање на Мрежа 23/Network 23 која се одржа во Струга во хотел „Дрим“.....

З А П И С Н И К од одржаната тркалезна маса, како дел од проектот „Независноста и објективноста на правосудството во општина Струмица согласно Поглавје 23 - втемелени постулати или предизвик за реформи....

Можеби за повеќето од вас изгледа чудно, но работата која ќе ја извршите без никаков надомест може да ви донесе големи придобивки....

За овие 2 години успеавме да се наметнеме како сериозна организација која што има силно општествено влијание и која нуди широк спектар на младински и општествени услуги. ...

Здружението „НОВУС“ како организација која што делува на локално, регионално и национално ниво и чија што цел е промовирање на европски вредности и политики, во рамките на „Мрежа 23“,...

За секоја земја кандидат за членство во ЕУ се поставува рамка за преговори, со која се утврдуваат општите насоки за преговорите за пристапување. ...

Здружението „НОВУС“ како невладина организација која што делува на локално, регионално и национално ниво, чија што мисија е заштита на човековите слободи и права,...

Почитувани лидери на политички партии, Ние, како млада група на активисти забележавме дека на вашите официјални страници на фејсбук постои говор на омраза по етничка, верска и политичка основа, содржан во коментарите на вашите страници. ...

Од 1 јануари, на сметка на државата ќе одат најмалку 35 проценти од секој хонорар по договор на дело или авторски договор, освен ако не сте врвен спортист, пензионер, државен функционер или судија. ...

Денеска во просториите на дом на АРМ, со почеток од 11:00ч, здружението „НОВУС“ реализираше работилница на тема „Како против говорот на омраза во јавноста - право, пракса, примери, решенија“ ...

Само слободно општество, во кое не владее страв, диктатура, нееднаквост, експлоатација, дискриминација ...

Здружението „НОВУС“ го честита денот на лицата со посебни потреби - Светскиот ден на хендикепот...

Здружението „НОВУС“ ги отварата вратите за сите млади кои што сакаат да го надоградат својот капацитет и кои сакаат да ја покажат својата креативна страна ...

Здружението „НОВУС“ како организација што се грижи за младинските прашања во целот ги поддржува студентите да истраат во нивните барања и преку ...

Проекти


За Нас


Здружението НОВУС е невладина организација која делува на локално, регионално и државно ниво и е насочена кон подобрување и подигнување на општествената положба и свест на граѓаните и младите, со посебен акцент на заштита и афирмација на основните човекови права и слободи, загарантирани со Уставот, законите и меѓународните договори и конвенции, како и водење на социо-економски политики чија основна цел е решавање на социјалните и економските проблеми на ранливите општствени групи.Главен фокус на здружението „НОВУС“ исто така е и промоција на европските вредности и принципи.

Мисија:
- Потикнување на бизнис секторот за интензивирање на соработката и односот со младите.
- Подобрување и зголемување на интелектуалниот капацитет кај младите.
- Подобрување на социјалната и економската состојба на граѓаните.
- Запознавање на граѓаните и младите со нивните основни човекови права загарантирани со Устав и закон.
- Негување на чуства за заемно помагање.
- Афирмација на основните човекови слободи и права.
- Потикнување на младите за обединување во вистински незавизни здруженија, надвор од партиски влијанија.
- Иницирање на диверзитет, дискусии и создавање на критичка свест.
- Стимулирање и враќање на интересот кај младите за занаетчиство.
- Остранување на говорот наа омраза и разликите по етничка, верска и политичка основа.
- Зголемување на мобилноста на младите.
- Идентификување на социјални и економски проблеми кај граѓаните и нивно решавање.
- Поттикнување на ентузијазам и иницијатива кај младите.
- Скенирања на потребите на младите од областа на младинските прашања и културниот живот и нивна информираност.
- Подготвување на младите за постигнување на нивните цели.
- Проширување на пристапот до различни облици на социјална заштита.
- Волонтерство и практикантство.
- Промовирање на европски стандарди и принципи, согласно европските регулативи и договори.
- Интегрирање и социјализирање на маргинализираните групи млади во општеството.
- Создавање на здрави животни и спортски навики.
- Развој и унапредување на превенцијата на социјалните услуги.

Визија:
-Подобрување на положбата на граѓаните и младите
-Заштита на човекови слободи и права
-Социјална и економска заштита

Ресурси


Зачлени се
Партнери