Новус изработи прирачник за човековите права

Новус изработи прирачник за човековите права

Во рамки на проектот за институционална поддршка што го спроведува Центарот за истражување и анализи НОВУС од Струмица, кој што е финансиран од Фондацијата Отворено Општество Македонија се изготви мини прирачник за човекови права кој што е дистрибуиран до релевантните институции и на јавни места до граѓаните на општина Струмица. Прирачникот има за цел едукација на граѓаните за своите права …

НОВУС во наредните дванаесет месеци ќе спроведува два прокети за унапредување на граѓанскиот сектор

Здружението на граѓани „Центар за истражување и анализи НОВУС“ во наредните дванаесет месеци ќе спроведува два прокети за унапредување на граѓанскиот сектор во носењето на одлуки на локално ниво. Првиот е „Партнерството мотор на демократијата“во соработка со општина Струмица, во рамките на проектот „Граѓанските организации во служба на локалната демократија“ финансиски поддржан од Европската Унија, а имплементиран од организацијата АЛДА …

НОВУС организираше работилница за запознавање на младите со процесот на создавање бизнис план и како да се имплементира во пракса

Центарот за истражување и анализи НОВУС во рамките на проектот за институционална поддршка од ФООМ организираше работилница за запознавање на младите со процесот на создавање бизнис план и како да се имплементира во пракса. Во текот на работилницата, младите ги развиваа своите идеи, разговараа и се запознаа со основните елементи што треба да ги содржи еден бизнис план. Со ова, …

Практиканството мора да им овозможи на младите практично познавање и користење на изучуваните дисциплини, професионален развој и запознавање со понатамошната работа

Центарот за истражување и анализи НОВУС во рамките на проектот за иституционално јакнење на организацијата поддржан од ФООМ организираше тркалезна маса со наслов „Значењето на практичната работа во процесот на вработување“ со цел развивање на дискусија и наоѓање на решенија преку кои ќе се промовира практичната работа кај младите и бенефитите кои произлегуваат од тоа во процесот на барање на …

Интензивирање на соработката меѓу граѓанските организации, медиумите и властите и нивно вклучување во процесот на донесување на одлуки е основа за партиципативна демократија

Центарот за истражување и анализи НОВУС во рамките на проектот за институционална поддршка за јакнење на организацијата поддржан од ФООМ одржа тркалезна маса со претставници од граѓански организации, медиуми и локалната самоуправа. Целта беше да се дефинираат механизми со цел да се ефектуира и интензивира соработката меѓу засегнатите страни во процесот на креирање на политиките и донесување на одлуки. На …

НОВУС организира тркалезна маса со засегнати страни за дефинирање на механизми за вклучување на граѓаните и граѓанските организации во процесот на донесување на одлуки во општините

Центарот за истражување и анализи НОВУС Струмица, во рамките на проектот за институционална поддршка и јакнење на капацитетите поддржан од ФООМ организира тркалезна маса со засегнати страни за дефинирање на ефикасен механизам за вклучување на граѓаните и граѓанските организации во процесот на донесување на одлуки во општините. Овој настан активно придонесува кон остварување на Цел 5: „Потенцирање на важноста на …

НОВУС ќе имплементира проект „Здружен, силен и динамичен граѓански сектор – силен коректив во процесите на креирање и спроведување на политиките на властите“

Центарот за истражување и анализи НОВУС како еден од 27-те добитници на грантови добиени во рамки на „Активирај“ Програмата за мали грантови што ја спроведува Фондацијата за одржлив економски развој – ПРЕДА Плус во соработка со германскиот партнер Arbeiter-Samariter-Bund ќе го спроведува проектот „Здружен, силен и динамичен граѓански сектор – силен коректив во процесите на креирање и спроведување на политиките на …

Ристовска: Примарно треба да се работи од локално ниво на промовирање на ЕУ политиките и истите да се шират на ниво на цела држава

Интегрален текст од изјавата на Венерка Ристовска, член на НОВУС: Почитувани, Центарот за истражување и анализи НОВУС во рамките на проектот за институционална поддршка од ФООМ  за програмско јакнење денес организираше јавна дебата „Македонија на патот кон ЕУ – можности, придобивки, закани“ со цел промовирање на европските вредности, принципи и политики заради подобрување и унапредување на владеењето на правото, демократијата …

Младите струмичани дебатираа за „Македонија на патот кон ЕУ – можности, придобивки, закани“

Ученици од средните училишта организирани во Младинскиот Совет вечерва во Домот на АРМ во Струмица дебатираа на тема „Македонија на патот кон ЕУ -можности, придобивки, закани“. Дебатата ја организираше Центарот за истражување и анализи НОВУС од Струмица. Целта е преку дебата на младите да се промовираат европските вредности, принципи и политики заради подобрување и унапредување на владеењето на правото, демократијата …