Успешно реализиран настанот “Мотивациски викенд за млади” на НОВУС

НОВУС реализираше мотивациски викенд за млади каде успешни млади луѓе споделија многу искуства, практики за тоа како Граѓанскиот сектор, Младинскиот активизам и Еразмус+ програмата ја искористиле за напредок во животот, кариерата и бизнисот. Настанот траеше два дена каде исксутва споделија 6 говорници со лично искуство во граѓанскиот сектор, кои со учесниците покрај своето искуство отворија многу интересни и плодни дискусии за …

Спроведена работилница на тема “Младите и нивното вклучување во процесот на донесување на одлуки на локално ниво””

ЦИА НОВУС во рамки на проектот ”Силни и гласни млади – здрава и перспективна заедница”, на 19ти и 20ти Октомври организира работилница на тема “Младите и нивното вклучување во процесот на донесување на одлуки на локално ниво”, каде младите имаа можност преку креативни вежби да се запознаат на кој начин можат да бидат вклучени во процесите на донесување на одлуки …

НОВУС креираше програма за развој на младински иницијативи 2020- 2024

Во рамки на проектот „Силни и гласни млади – Здрава и перспективна заедница“ како дел од „Проектот за младинско изразување“ на Младински Образовен Форум кој го спроведува во партнерство со Младински Сојуз – Крушево и Центар за Балканска соработка Лоја, финансиран од IPA Civil Society Facility на Европската Унија, НОВУС креираше документ Програма за развој на младински иницијативи 2020-2024 година. …

Во рамки на проектот “Силни и гласни млади” НОВУС изработи прирачник на позитивни и иновативни практики од Западноевропските земји за младинско учество

Прирачникот на позитивни и иновативни практики од западноевропските земји каде младите учествуваат во процесите на одлучување во рамки на проектот „Силни и гласни млади – Здрава и перспективна заедница“ како дел од „Проектот за младинско изразување“ на Младински Образовен Форум кој го спроваедува во партнерство со Младински Сојуз – Крушево и Центар за Балканска соработка Лоја, финансиран од IPA Civil …

НОВУС ја реализираше активноста “За нашите херои”

Денес во рамки на активноста “За нашите херои” која финансиски е поддржана од Амбасадата на Обединетото Кралство повеќе млади луѓе предвододени од младата уметничка и илустратор Јана Мицева изработија мурал во дворот на СОУ Јане Сандански во знак на поддршка и благодарност на луѓето кои се на првите борбени линии против корона вирусот кој го тишти целиот свет. На активноста …

НОВУС започна со истражување во рамките на проектот “Силни и гласни млади- здрава и перспективна заедница”

За потребите на истражувањето кое се спроведува во рамките на проектот “Силни и гласни млади- здрава и перспективна заедница ” , кој е во склоп на Проектот за младинско изразување а го спроведуваат Младински образовен форум, Младински Совет Крушево и Љоја, а е финансиран од страна на Европската Унија, се креираше анкетен прашалник преку кој треба да се соберат значајни …

НОВУС реализираше фокус група во рамки на проектот “Силни и гласни млади- здрава и перспективна заедница”

  На ден 04.09.2020 година, Центарот за и   стражувања и анализи НОВУС од Струмица спроведе фокус група во рамки на проектот „Силни и гласни млади- Здрава и перспективна заедница!“ во рамки на Проектот за младинско изразување кој го спроведува Младински Образовен Форум, Младински Совет Крушево и Љоја, а е финансиран од Европската Унија. Главната цел на проектот е зајакнување на капацитетите …

Кафе средби со млади за промовирање на волонтерството и Отворен ден за млади за запознавање со можности за волонтирање на локално ниво

Денес НОВУС во рамки на проектот Волонтерството надеж за иднината! – финансиран од Цивика Мобилитас спроведе кафе средби со тимовите од Средните Општински Училишта од Струмица, каде младите имаа можност да разменат искуства и практики од акциите и кампањите кои во рамки на проектот сами ги креираа и разговараа што би било она кое може да го подобрат или имплементираат …

„НОВУС“ почнува со реализација на проектот „Силни и гласни млади – здрава и перспективна заедница“

Центарот за истражување и анализи „НОВУС“ од Струмица почнува со реализација на проектот „Силни и гласни млади – здрава и перспективна заедница“ којшто е во склоп на Проектот за младинско изразување којшто го спроведува Младински образовен форум , Младински совет Крушево и Љоја а е финансиран од Европската Унија. Целта на проектот е зајакнување на капацитетите на локалните младински структури …

Младите од Струмица преку НОВУС реализираа волонтерски кампањи во интерес на заедницата во склоп на проектот “Волонтерството надеж за иднината””

  Имајки во предвид дека постои мал интерес за волонтирање, Центар за истражување и анализи НОВУС од Струмица во рамки на проектот „Волонтерство – надеж за иднината“ кој е финансиран од Цивика Мобилитас , изминатиов период реализираше повеќе обуки, работилници меѓу младите струмичани кои реализираа три кампањи на волонтерска основа. Беа опфатени трите општински средни училишта од Струмица каде беа …